Ενδομητρίωση και Υπογονιμότητα

Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση και Υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού (του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας) σε περιοχές εκτός της μήτρας όπως ωοθήκες σάλπιγγες περιτόναιο και ακόμα και στο παχύ και λεπτό έντερο.
Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια εμφάνισης της ενδομητρίωσης αλλά και σε σχέση με την υπογονιμότητα που προκαλεί χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως. Φαίνεται επίσης ότι ίσως να υπάρχει και κληρονομικότητα καθώς σε πολλές οικογένειες παρατηρείται η πάθηση σε μητέρα, κόρες και αδελφές.
H ενδομητρίωση είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος που παρατηρείται πριν η κατά την διάρκεια της περιόδου αν και σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση είναι ασυμπτωματική. Επίσης μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία). Εάν έχουν προσβληθεί η ουροδόχος κύστη και το έντερο τότε μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από τις περιοχές αυτές.
Πολλές φορές επίσης διαγιγνώσκεται κατά την διάρκεια κολπικού υπερηχογραφήματος όπου ανευρίσκονται σοκολατοειδείς κύστεις στις ωοθήκες.
Η ενδομητρίωση είναι πολύ συχνή αιτία υπογονιμότητας και υπολογίζεται ότι υπάρχει στο 25-45% των υπογόνιμων γυναικών. Σε ζευγάρια που προσπαθούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και η γυναίκα υποβάλλεται σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι πολύ υψηλό το ποσοστό ενδομητρίωσης.
Όπως αναφέρεται και παραπάνω η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση. Είναι μια επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας που γίνεται με την δημιουργία μικρών τομών στον ομφαλό και σε άλλα σημεία στην κοιλιακή χώρα και εισάγοντας μια κάμερα ελέγχουμε για την ύπαρξη εστιών ενδομητρίωσης, κύστεις στις ωοθήκες, συμφύσεις και την διαβατότητα των σαλπιγγών. Εάν υπάρχουν κύστεις αφαιρούνται και στέλνονται για ιστολογική εξέταση ενώ οι μικρές εστίες καταστρέφονται είτε με καυτηριασμό είτε με laser.
Μετά την επέμβαση η γυναίκα λαμβάνει για ένα εξάμηνο ορμονοθεραπεία για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.
Τα ποσοστά εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο μετά την θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλουν μεταξύ του 20-45%. Τα ποσοστά έχουν άμεση συσχέτιση με την ηλικία της γυναίκας, την βαρύτητα της νόσου καθώς και το εάν συνυπάρχει ανδρικός παράγοντας γι αυτό θα πρέπει κάθε ζευγάρι να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Παναγιώτης Καλιαντζής
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση & προβλήματα γονιμότητας

Share with

Start typing and press Enter to search