Φυσιολογικός Τοκετός: Τα οφέλη για την μητέρα και το μωρό

Φυσιολογικός Τοκετός

Φυσιολογικός Τοκετός: Τα οφέλη για την μητέρα και το μωρό

Ο τοκετός αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, μια στιγμή αλησμόνητη στη ζωή της μητέρας, μια ζωντανή αλλαγή για το ζευγάρι. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια λειτουργία για την οποία το γυναικείο σώμα απο τη φύση είναι απόλυτα προετοιμασμένο απο την αρχή έως ότου το βρέφος αποφασίσει να εγκαταλειψει τη μήτρα και να ακουστεί το πρώτο κλάμα, στην αγκαλιά της μητέρας του. Τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά και εξαιρετικά σημαντικά, τόσο για το νεογνό όσο και τη μητέρα. Ο τοκετός εκτός απο φυσιολογικός πρέπει να επιτρέπει στη γυναίκα να αισθάνεται ευτυχισμένη. Το περιβάλλον το οποίο η γυναίκα θα επιλέξει να γεννήσει, ο τύπος της παρεχόμενης φροντίδας, η ελευθερία κινήσεων και η δυνατότητα επιλογών, συμβάλλουν ώστε η συνολική διαδικασία του τοκετού να είναι η φυσικότερη δυνατή, καθώς και μια όμορφη εμπειρία στην ανάμνηση της κάθε γυναίκας Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) φυσιολογικός τοκετός είναι εκέινος που ξεκινάει αυτόματα εξελλίσσεται χωρίς επιπλοκές απο την έναρξη των ωδίνων μέχρι την έξοδο του νεογνού απο το κόλπο μεταξύ της 37ης και 42ής εβδομάδας κύησης. Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίς φάρμακα και επεμβάσεις, είναι ο ιδανικός καθώς είναι λιγότερο επικινδυνος και προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νεογνό και τη μητέρα.

Οφέλη για τη μητέρα

Καλύτερη σχέση με το μωρό: oι αυξημένες συγκεντρώσεις ενδορφινών αμέσως μετά τη γέννηση επιτρέπουν ώστε η πρώτη επαφή μεταξύ μωρού και μητέρας να βιωθεί ως κάτι το εξαιρετικά ευχάριστο για αμφότερους. Επίσης οι ενδορφίνες, ασκούν χαλαρωτική και αναλγητική δράση που προσφέρει στη μητέρα ευφορία και ευεξία.
Καλύτερη γαλουχία: κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα ενισχύοντας τη συσταλτικότητα των μυϊκών κυττάρων τα οποία επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος. Αντίθετα, όταν η μητέρα διακατέχεται από αισθήματα άγχους, η παραγωγή ωκυτοκίνης μπορεί να μειωθεί τόσο, ώστε να επηρεάσει αρνητικά την έναρξη της γαλουχίας.
Ταχύτερη ανάρρωση: μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό η γυναίκα αισθάνεται πολύ καλά και θα σηκωθεί άμεσα από το κρεβάτι.
Περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας: η μητέρα που γεννά φυσιολογικά αισθάνεται δυνατότερη κι έχει αρκετή ενέργεια για να φροντίσει το μωρό της. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού, οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένες, μεγαλύτερη ευζωία και υποφέρουν λιγότερο από επιλόχεια κατάθλιψη

Οφέλη για το νεογνό

Στο φυσιολογικό τοκετό η ίδια η φύση αποφασίζει τη στιγμή της γέννησης. Όταν το μωρό είναι ώριμο να γεννηθεί παράγονται ουσίες, οι οποίες μπλοκάρουν τις ορμόνες της κύησης και κινητοποιούν τη διαδικασία παραγωγής των ορμονών που ονομάζονται προσταγλανδίνες και προκαλούν τις συσπάσεις του τοκετού.
Το μωρό αναπνέει και θηλάζει καλύτερα. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και της διέλευσης του μωρού από τη γυναικεία λεκάνη, πραγματοποιούνται κινήσεις περιστροφής και προώθησης. Χάρη στην ελαστικότητα των οστών του, τη στιγμή της εξώθησης, ο θώρακας του μωρού διαστέλλεται και παράγονται ουσίες όπως οι κατεχολαμίνες(παρόμοιες με την αδρεναλίνη) και η κορτιζόλη, που ευνοούν την ωρίμανση των πνευμόνων και ενεργοποιούν το μεταβολισμό του εμβρύου (για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας) βελτιστοποιώντας τη λειτουργικότητα της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι το νεογνό βρίσκεται σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, προκειμένου να αναζητήσει ενεργά το στήθος και να αρχίσει να θηλάζει. Με την έναρξη του θηλασμού κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής του δέρματος του νεογνού με αυτό της μητέρας, τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα της μητέρας έρχονται σε επαφή με το νεογνό και χρησιμεύουν για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό του.

Παναγιώτης Καλιαντζής MD MRCOG1 DFFP
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός στήν εξωσωματική γονιμοποίηση και θεραπείες γονιμότητας

Share with

Start typing and press Enter to search