Λήψη Τροφοβλάστης

Λήψη Τροφοβλάστης

Η λήψη τροφοβλάστης περιλαμβάνει εξέταση των χοριακών λαχνών (πολύ μικρά τεμάχια του πλακούντα). Το έμβρυο και ο πλακούντας αναπτύσσονται από το ίδιο κύτταρο και έτσι τα χρωμοσώματα των κυττάρων του πλακούντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου.

Πως γίνεται η  λήψη Τροφοβλάστης;

Χορηγείται τοπικό αναισθητικό και μια λεπτή βελόνα διαπερνά την μήτρα αποσπώντας ένα μικρό δείγμα χοριακών λαχνών. Η βελόνα παρακολουθείται συνεχώς υπερηχογραφικά ώστε να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του εμβρύου. Η όλη διαδικασία διαρκεί 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

Πότε γίνεται η λήψη Τροφοβλάστης;

Η λήψη τροφοβλάστης θεωρείται ασφαλής όταν διενεργείται μετά τις 11 εβδομάδες κύησης.

Ποια τα συμπτώματα της μητέρας μετά την εξέταση;

Για τις επόμενες 1-2 ημέρες μπορεί να αισθάνεται ελαφρύ κολπικό πόνο σαν πόνο περιόδου ή μια μικρή κολπική αιμοραγία.Αυτά είναι συνήθη και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κύηση συνεχίζεται χωρίς καθόλου προβλήματα. Αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο απλό παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη (Depon, Apotel). Αν πάλι υπάρχει έντονος πόνος ή σοβαρή αιμορραγία κολπική ή κάνετε πυρετό παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον μαιευτήρα σας ή το μαιευτήριο σας.

Πότε να περιμένετε τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τα πρώτα αποτελέσματα ειναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες και τα τελικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα ενημερώνουμε τον μαιευτήρα σας ή εσάς προσωπικά.

Μπορεί να χρειασθεί επανάληψη της εξέτασης;

Σε περίπου 0.1% των περιπτώσεων είναι δυνατό να χρειασθεί επανάληψη της επεμβατικής εξέτασης. Ο λόγος της επανάληψης είναι η αποτυχία καλλιεργιών των πλακουντιακών κυττάρων στο εργαστήριο ή μη ασφαλών οριστικών αποτελεσμάτων.

Ποιος είναι ο κίνδυνος αποβολής λόγω της παραπάνω εξέτασης;

Ο κίνδυνος αποβολής εξαιτίας της επεμβατικής εξέτασης είναι περίπου 1%, σχεδόν όσο και ο κίνδυνος της αμνιοπαρακέντησης.

Start typing and press Enter to search