Λήψη Τροφοβλάστης
Η λήψη τροφοβλάστης περιλαμβάνει εξέταση των χοριακών λαχνών (πολύ μικρά τεμάχια του πλακούντα). Το έμβρυο και ο πλακούντας αναπτύσσονται από το ίδιο κύτταρο και έτσι τα χρωμοσώματα των κυττάρων του πλακούντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου.
Πως γίνεται η λήψη Τροφοβλάστης;
Χορηγείται τοπικό αναισθητικό και μια λεπτή βελόνα διαπερνά την μήτρα αποσπώντας ένα μικρό δείγμα χοριακών λαχνών. Η βελόνα παρακολουθείται συνεχώς υπερηχογραφικά ώστε να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του εμβρύου. Η όλη διαδικασία διαρκεί 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.
Πότε γίνεται η λήψη Τροφοβλάστης;
Η λήψη τροφοβλάστης θεωρείται ασφαλής όταν διενεργείται μετά τις 11 εβδομάδες κύησης.
Ποια τα συμπτώματα της μητέρας μετά την εξέταση;
Για τις επόμενες 1-2 ημέρες μπορεί να αισθάνεται ελαφρύ κολπικό πόνο σαν πόνο περιόδου ή μια μικρή κολπική αιμοραγία.Αυτά είναι συνήθη και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κύηση συνεχίζεται χωρίς καθόλου προβλήματα. Αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο απλό παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη (Depon, Apotel). Αν πάλι υπάρχει έντονος πόνος ή σοβαρή αιμορραγία κολπική ή κάνετε πυρετό παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον μαιευτήρα σας ή το μαιευτήριο σας.
Πότε να περιμένετε τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Τα πρώτα αποτελέσματα ειναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες και τα τελικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα ενημερώνουμε τον μαιευτήρα σας ή εσάς προσωπικά.
Μπορεί να χρειασθεί επανάληψη της εξέτασης;
Σε περίπου 0.1% των περιπτώσεων είναι δυνατό να χρειασθεί επανάληψη της επεμβατικής εξέτασης. Ο λόγος της επανάληψης είναι η αποτυχία καλλιεργιών των πλακουντιακών κυττάρων στο εργαστήριο ή μη ασφαλών οριστικών αποτελεσμάτων.
Ποιος είναι ο κίνδυνος αποβολής λόγω της παραπάνω εξέτασης;
Ο κίνδυνος αποβολής εξαιτίας της επεμβατικής εξέτασης είναι περίπου 1%, σχεδόν όσο και ο κίνδυνος της αμνιοπαρακέντησης.