Στάδια και Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Πρώτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Πρώτο τρίμηνο – 1η εβδομάδα (σύλληψη) έως 12η εβδομάδα
1ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Είναι ο μήνας που η γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος συνήθως με ένα τεστ κυήσεως επειδή δεν της ήρθε η αναμενόμενη περίοδος.
Αλλαγές πού μπορεί να παρατηρήσετε
– Ναυτία. Τα πρώτα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας εμφανίζονται κατά κανόνα τον πρώτο μήνα.
– Ευαισθησία μαστού
– Το στήθος ή οι θηλές μπορεί να παρουσιάσουν μια διόγκωση και ευαισθησία στο άγγιγμα
– Υπνηλία και αίσθημα κόπωσης
– Η αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τάση για ούρηση
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο ?
Μετράμε το βάρος και το ύψος καθώς και την αρτηριακή πίεση. Επίσης λαμβάνεται ένα πλήρης ιατρικό ιστορικό και δίνεται ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ομάδα αίματος ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης τεστ δρεπανώσεως τοξόπλασμα ερυθρά CMV (κυτταρομεγαλοιός )λιστέρια γενική αίματος γενική ούρων ΗΙV, HBSAG , HCV VDRL και κυστική ίνωση. H γυναίκα παίρνει συμβουλές για την διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τις αλλαγές στην καθημερινότητα της ,τις σεξουαλικές επαφές και συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος εντελώς λόγω των βλαβερών συνεπειών στο έμβρυο.
Η γυναίκα λαμβάνει φολικό οξύ και προγραμματίζεται η επόμενη επίσκεψη της.
2ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Αλλαγές πού μπορεί να παρατηρήσετε
Κατά τον 2ο μήνα μπορεί τα συμπτώματα να παραμείνουν τα ίδια ή ακόμα και να ενταθούν και η γυναικά να έχει τάση για εμετό. Η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους γονείς αναλόγως με την εβδομάδα να δουν υπερηχογραφικά το έμβρυο (μετά την 5η εβδομάδα μπορούμε να δούμε τον σάκο και μετά την 6η να δούμε το έμβρυο και την καρδιά του και να ακούσουμε τους παλμούς).
Πως αναπτύσσεται το έμβρυο ?
Το έμβρυο είναι πλέον ένα μικρο ανθρωπινό πλασματάκι. Η καρδιά χτυπάει, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και όλα τα άκρα έχουν αναπτυχθεί. Τα μάτια δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί.
Τι να περιμένετε κατά την επισκεψη στο ιατρείο?
Η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους γονείς αναλόγως με την εβδομάδα να δουν υπερηχογραφικά το έμβρυο (μετά την 5η εβδομάδα μπορούμε να δούμε τον σάκο και μετά την 6η να δούμε το έμβρυο και την καρδιά του και να ακούσουμε τους παλμούς).
Ειναι μια πολύ σημαντική και γεμάτη συναίσθημα επίσκεψη για την εγκυο γιατί γιά πρώτη φορά βλέπει το μωρό της στον υπέρηχο .
3ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Προς το τέλος του 3ου μήνα το έμβρυο είναι πλέον πλήρως ανεπτυγμένο.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
Η ναυτία και οι εμετοί συνήθως υποχωρούν. Σιγά σιγά αυξάνεται η όρεξη και μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερη έλξη για ορισμένα φαγητά. Η διάθεση καλυτερεύει
Πως αναπτύσσεται το έμβρυο?
Το έμβρυο είναι πλέον πλήρως αναπτυγμένο και έχει μήκος έως και 10 εκατοστά αναλόγως με την εβδομάδα. Εμφανίζει ακόμα και νύχια. Κινεί τα άκρα του (χέρια και πόδια) κανονικά αλλά η έγκυος δεν μπορεί να το καταλάβει. Η πιθανότητα για αποβολή μειώνεται σημαντικά σε αυτό το επίπεδο.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στό ιατρείο ?
Προς το τέλος του τρίτου μήνα μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας γίνεται μια πολύ σημαντική εξέταση με την οποία η αυχενική διαφάνεια η οποία σε συνδυασμό με εξέταση αίματος PAPP-A μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για την υγειά του εμβρύου και εάν υπάρχει η πιθανότητα χρωμοσομιακών ανωμαλιών (για παράδειγμα σύνδρομο Down ). Επίσης κατά το διάστημα αυτό μπορεί να γίνει εάν κρίνεται απαραίτητο η βιοψία τροφοβλάστης κατά την οποία παίρνουμε δείγμα από τον πλακούντα και το στέλνουμε για έλεγχο.
Δεύτερο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Δεύτερο τρίμηνο – Από τη 13η εβδομάδα έως την 28η εβδομάδα.
4ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Πλέον οι ορμόνες σταθεροποιούνται,η ναυτία και οι εμετοί υποχωρούν και η έγκυος αισθάνεται πολύ καλύτερα. Επίσης και εμφανισιακά πλέον αλλάζει επειδή μεγαλώνει η κοιλιά.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
– Προς το τέλος του μήνα μπορεί να νιώσει τις πρώτες κινήσεις του μωρού.
– Μπορεί να αισθάνεται ελαφρύ κάψιμο στο στομάχι επειδή η μήτρα μεγαλώνει .
– Αύξηση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή
– Φουσκώνει η κοιλιά επειδή μεγαλώνει το μωρό
– Αυξάνεται η όρεξη για φαγητό επειδή πλέον έφυγαν η ναυτία και τάση για εμετό.
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Το μωρό μπορεί να είναι από 12 εως 16 εκατοστά . Το πρόσωπο και η καρδιά είναι πλήρως ανεπτυγμένα αλλά οι πνεύμονες όχι ακόμα. Τα μάτια του μωρού θα ανοίξουν αυτόν τον μήνα.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
Σε αυτήν την επίσκεψη ελέγχουμε το βάρος και την αρτηριακή πίεση της εγκύου ελέγχουμε την ανάπτυξη του εμβρύου με κοιλιακό υπερηχογράφημα και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο μετράμε και το μήκος του τραχήλου με διακολπικό υπέρηχο. Επίσης σε αυτόν τον μήνα συνήθως βλέπουμε και το φύλο του εμβρύου. Ελέγχουμε τα ούρα για σάκχαρο και λεύκωμα καθώς και κάνουμε και εξετάσεις αίματος.
Κατά την διάρκεια του 4ου μήνα πραγματοποιείται και η αμνιοπαρακέντηση εάν κρίνεται αναγκαίο για να ελέγξουμε τα χρωμοσώματα και άλλες παθήσεις του εμβρύου.
Επίσης από αυτόν τόν μήνα μπορεί να γίνει με μία αιμοληψια ο μη επεμβατικός προγεννητικός ελεγχος εαν κρίνεται αναγκαίο ή εαν το επιθυμεί το ζευγάρι. Αυτή η εξεταση δεν ειναι διαγνωστική αλλα μας δειχνει εαν ενα μωρό εχει αυξημένες ή μειωμένες πιθανότητες για καποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία.
5ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Είστε στην μέση της εγκυμοσύνης !!!.Το μωρό το νιώθετε να κουνιέται συνέχεια στην κοιλιά και αισθάνεστε υπέροχα.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
– Συνήθως οι πιο πολλές γυναίκες έχουν πάρει από 2 έως 6 κιλά μέχρι τώρα
– Η μήτρα είναι μεγέθους πεπονιού
– Η όρεξη αυξάνεται.
– Μπορεί να αισθάνεστε φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα
– Μπορεί να υπάρχει αίσθημα κόπωσης
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Το μωρό είναι περίπου 250 γρ και το μήκος του είναι από 16 έως 23 εκατοστά. Το σώμα του καλύπτεται από ένα προστατευτικό χνούδι. Σε αυτό το διάστημα εμφανίζονται και τα δακτυλικά αποτυπώματα και στα κορίτσια αναπτύσσονται οι ωοθήκες.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
Έκτος από το check up ρουτίνας (γενική αίματος γενική ούρων μέτρηση βάρους και αρτηριακής πίεσης ) σε αυτό το διάστημα 21η-22η εβδομάδα πραγματοποιείται και μια πολύ σημαντική εξέταση το υπερηχογράφημα β-επιπέδου. Με αυτήν την εξέταση ελέγχουμε ενδελεχώς όλα τα όργανα του μωρού (καρδιά, εγκέφαλος, πεπτικό, πνεύμονες, νεφρά, άκρα, αγγεία).
6ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
– Η μήτρα έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και έχει περάσει το επίπεδο του ομφαλού
– Ενοχλήσεις όπως κάψιμο στο στομάχι, ούλα που ματώνουν, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και κράμπες είναι συνηθισμένες στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης.
– Υπάρχει αυξημένο αίσθημα κόπωσης και κάλο είναι η έγκυος να ξεκουράζεται πιο πολύ.
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Το μωρό τώρα ζυγίζει από 400-900 γραμμάρια αναλόγως την εβδομάδα. Από εδώ και πέρα το μωρό αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Το μήκος του είναι περίπου 25 εκατοστά. Tα μάτια τώρα ανοιγοκλείνουν, οι φωνητικές χορδές λειτουργούν και εμφανίζονται τα φρύδια.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
Γίνεται το καθιερωμένο check up και σε αυτό το διάστημα συνήθως ελέγχουμε και για διαβήτη κυήσεως με την καμπύλη σακχάρου. Υπερηχογραφικά πλέον δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Τρίτο τρίμηνο – Από την 29η εβδομάδα έως και την 40η εβδομάδα (τοκετός).
7ος Μήνας Εγκυμοσύνης
H έγκυος μπαίνει στο 3ο τρίμηνο. Η μέρα του τοκετού έρχεται όλο και πιο κοντά.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε.
– Η γυναίκα αισθάνεται πιο συχνά κράμπες στα χέρια και στα πόδια.
– Μπορεί να αισθάνεστε πιο συχνές κινήσεις του μωρού
– Μπορεί να αισθάνεστε τις αρθρώσεις πιο χαλαρές καθώς μαλακώνουν για τον τοκετό.
– Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται συσπάσεις Braxton – Hicks οι οποίες δεν είναι συσπάσεις τοκετού. Μπορεί να οφείλονται σε κινήσεις του μωρού ,μετά από σεξουαλική επαφή,όταν είναι γεμάτη η κύστη ή αφυδάτωση.
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Λίπος αρχίζει να εμφανίζεται κάτω από το δέρμα του μωρού. Το μήκος είναι περίπου 28 εκατοστά και ζυγίζει από 1000 έως 2000 γραμμάρια περίπου αναλόγως την εβδομάδα.
Τώρα μπορεί να δει, να ακούσει και να γευτεί και ο εγκέφαλος του και το νευρικό σύστημα αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
- Ελέγχεται το βάρος και η αρτηριακή πίεση καθώς και ελέγχουμε γενική αίματος, γενική ούρων και σάκχαρο .
- Ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου, το αμνιακό υγρό και η θέση του.
- Αν η γυναίκα είναι ομάδα αίματος Rh αρνητικό μπορεί να κάνει μια ένεση Rhesogamma για να μην υπάρχουν επιπλοκές αργότερα.
- Οι επισκέψεις πλέον μπορεί να αυξηθούν σε συχνότητα.
- Είναι η κατάλληλη εποχή για να μιλήσει η έγκυος με τον γιατρό της για το πλάνο του τοκετού, εάν θέλει επισκληρίδιο η όχι για τον θηλασμό και ότι έχει σχέση με την γέννα.
8ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Το μωρό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα (το βάρος του αυξάνεται 200-250 γραμμάρια την εβδομάδα) και η γυναίκα μπορεί να έχει κουραστεί και να αγχώνεται όσο πλησιάζει η στιγμή του τοκετού.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
– Τα καψίματα στο στομάχι και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι πιο έντονα
– Μπορεί να αισθάνεστε μια δυσφορία όσο το μωρό μεγαλώνει και πιέζει τα πλευρά.
– Μπορεί να νιώσετε αίσθημα βάρους στην πύελο καθώς το μωρό παίρνει την θέση του.
– Μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά
– Οι συσπάσεις Braxton Hicks συνεχίζονται.
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Σε μήκος πλέον μπορεί να είναι 30 εκατοστά και ζυγίζει από 2 έως 2,8 κιλά περίπου αναλόγως την εβδομάδα. Τα πνευμονία και ο εγκέφαλος συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Οι κινήσεις πλέον μπορεί να είναι ελαττωμένες καθώς υπάρχει λιγότερος χώρος για να κινηθεί. Τα περισσότερα μωρά είναι με το κεφάλι κάτω (κεφαλικά) σε αντίθεση με κάποια μωρά που είναι με το κεφάλι απάνω και λέγονται ισχιακά και άλλα που μπορεί να είναι σε εγκάρσια θέση.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
Έλεγχος βάρους, αρτηριακής πίεσης σακχάρου γενικής αίματος και γενικής ούρων
Ελέγχεται υπερηχογραφικά η θέση του εμβρύου, η ανάπτυξη του και το αμνιακό υγρό καθώς και η αιμάτωση του πλακούντα και του εγκεφάλου με Doppler.
Λαμβάνουμε καλλιέργειες κολπικού υγρού και ελέγχουμε και για β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Β.
Οι επισκέψεις στο ιατρείο είναι πιο συχνές – κάθε δυο εβδομάδες.
9ος Μήνας Εγκυμοσύνης
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την γέννα. Συναισθήματα όπως άγχος ,ανυπομονησία και κόπωση εναλλάσσονται όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού.
Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε
– Μπορεί να αναπνέετε καλύτερα καθώς το μωρό έχει εισχωρήσει στην πύελο αφήνοντας περισσότερο χώρο στην κοιλιά.
– Ο ύπνος μπορεί να γίνει δυσκολότερος λόγω του μεγέθους του μωρού
– Το βάρος σας φτάνει στο υψηλότερο σημείο
Πως αναπτύσσεται το μωρό?
Οι πνεύμονες του μωρού συνεχίζουν να ωριμάζουν. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με μεγάλο ρυθμό αυτόν τον μήνα. Το μωρό έχει μήκος από 45 έως 50 εκατοστά περίπου και βάρος που κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 – 4 κιλά.
Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?
– Ο έλεγχος μητέρας και εμβρύου συνεχίζεται και γίνεται πιο συχνός και προς το τέλος του μήνα εβδομαδιαίος.
– To Doppler για να ελέγξουμε την αιμάτωση του εμβρύου μπορεί να επαναληφθεί εάν κρίνεται αναγκαίο και μια ακόμα εξέταση η οποία ελέγχει την καρδιακή λειτουργιά σε συνδυασμό με την δραστηριότητα της μήτρας -το καρδιοτοκογράφημα -γίνεται αυτόν τον μήνα.
Ο γιατρός δίνει συμβουλές για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα έναρξης του τοκετού για παράδειγμα εάν ξεκινήσουν συσπάσεις ή εάν γίνει αυτόματη ρήξη των υμένων (σπάσουν τα νερά) και τι πρέπει να κάνει η έγκυος.
Επίσης συζητιέται το ενδεχόμενο πρόκλησης τοκετού εάν δεν υπάρξει αυτόματη έναρξη τοκετού.
Καλή γέννα!!!