H εξωσωματική γονιμοποίηση ειναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία πρωτοεφαρμόστηκε στην Μ.Βρετανία το 1978 και εκτοτε εχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε ολον τον κόσμο να αποκτήσουν παιδί. Ειναι ενας απο τους ταχύτερα εξελισσόμενους κλάδους της ιατρικής τόσο σε επίπεδο φαρμάκων όσο και σε επίπεδο εργαστηριακών τεχνικών και εμβρυολογίας.
Ακολούθως, παραθέτουμε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η εξωσωματική γονμοποίηση είναι μια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία το σπέρμα του άνδρα και το ωάριο της γυναίκας έρχονται σε επαφή στο εργαστήριο όπου γίνεται και η γονιμοποίηση.
Ποιές είναι οι ενδείξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Θα πρέπει να τονίσουμε οτι η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στην γυναίκα ή στον ανδρα και σε αρκετά περιστατικά και στους δύο.
Οι πιο συχνοί λόγοι που εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση ειναι οι κάτωθι.
- Απόφραξη σαλπιγγων
- Ανωοθυλακιορρηξία
- Ενδομητρίωση
- Ανδρικός παραγοντας (κακή ποιότητα σπέρματος)
- Αποτυχία αλλων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, πρόκληση ωορρηξίας)
- Πρόωρη εμμηνόπαυση
Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Πριν ξεκινήσει το ζευγάρι την θεραπεία γίνεται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα. Στην συνέχεια η γυναίκα λαμβάνει ορμονοθεραπεία που σκοπό έχει τη διέγερση των ωοθηκών με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ωαρίων.
Τα κυριότερα ορμονικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι οι γονοδοτροφίνες, οι GNRH αγωνιστές, οι GnRh ανταγωνιστές, και η χοριακή γονοδοτροφίνη (HCG).
Η χορήγηση των ορμονών γίνεται με βάση ορισμένα πρωτόκολλα ανάλογα με το κάθε περιστατικό ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 15-25 ημέρες συνήθως και ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε.
Όταν αρχίσει η θεραπεία στη γυναίκα γίνεται έλεγχος της ανταπόκρισης των ωοθηκών με ορμονικούς προσδιορισμούς αίματος και με κολπικό υπερηχογράφημα. Όταν τα ωοθυλάκια (που περιέχουν μέσα τα ωάρια) φτάσουν σε ένα επιθυμητό μέγεθος τότε γίνεται η ωοληψία (λήψη των ωαρίων).
Πως γίνεται η ωοληψία ?
Κατά την ωοληψία η γυναίκα λαμβάνει μια ελαφριά μέθη και η επέμβαση διαρκεί το πολύ 10-15 λεπτά.
Η επέμβαση γίνεται διακολπικά με την βοήθεια του κολπικού υπερήχου πάνω στον οποίο προσαρμόζουμε τη βελόνα που χρησιμποιούμε για να παρακεντήσουμε τα ωοθυλάκια και να πάρουμε τα ωάρια. Μετά η γυναικα φεύγει απο την μονάδα και μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές της ασχολίες.
Παρακάτω μπορειτε να δείτε βίντεο δικιάς μας ωοληψίας.
Πώς γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων;
Η γονιμοποίηση γίνεται στο εργαστήριο είτε με την απλή μέθοδο κατά την οποία βαζουμε το σπέρμα και τα ωάρια μαζί σε ενα τρυβλίο είτε με την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI). Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης η οποία πρωτοεφαρμόστηκε με επιτυχία το 1992, αύξησε σημαντικά τα ποσοστά γονιμοποίησης ωαρίων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ανδρικής αιτιολογίας. Στη μέθοδο αυτή ενίεται ένα σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο.
Επισης τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε την μέθοδο IMSI η οποία είναι μια εξελιγμένη μέθοδος μικρογονιμοποίησης που μας δίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μικρότερα ποσοστά αποβολών.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο Μικρογονιμοποίησης (ICSI).
Πώς γίνεται η εμβρυομεταφορά;
Η εμβρυομεταφορά (τοποθέτηση των εμβρύων μέσα στη μήτρα) γίνεται 2 – 3 ή και 5 ημέρες στο στάδιο της βλαστοκύστης μετά την ωοληψία και δεν απαιτείται συνήθως νάρκωση. Εισάγουμε τα εμβρυα σε εναν ειδικό καθετήρα και στην συνεχεια τα τοποθετούμε στην μητρική κοιλότητα. Η τοποθέτηση των εμβρύων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και αναίμακτα. Πάντα πραγματοποιούμε τέστ εμβρυομεταφοράς πριν την εξωσωματική για να γνωρίζουμε εαν ο τράχηλος είναι διαβατός ή υπάρχει στένωση.
Πόσα έμβρυα μεταφέρουμε μέσα στη μήτρα;
Ο αριθμός των εμβρύων που εισάγουμε μέσα στη μήτρα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τον αριθμό των εμβρύων που έχουμε στη διάθεσή μας. Σημαντικό είναι να αποφύγουμε τις πολύδυμες κυήσεις ώστε να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε μείωση των εμβρύων. Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά γίνεται το τέστ εγκυμοσύνης (β’ χοριακή γονοδοτροπίνη).
Υπάρχει η δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων;
Εάν κατά την εμβρυομεταφορά δεν τοποθετήσουμε ολά τα έμβρυα λόγω αυξημένου αριθμού τότε γίνεται κατάψυξη των υπολοίπων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε περίπτωση αποτυχίας χωρίς η γυναίκα να χρειάζεται να λάβει πάλι ορμονοθεραπεία. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περίπτωση επιτυχίας οταν το ζευγαρι θελήσει να μεγαλώσει την οικογένεια του.
Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας;
Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν ανάλογα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, την ηλικία της γυναίκας και την ποιότητα τού ενδομητρίου και κυμαίνονται από 35-70%.
Θα πρέπει να τονίσουμε οτι κάθε περιστατικό υπογονιμότητας ειναι διαφορετικό και η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η πιο σωστή αντιμετώπιση και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.