

Η ενδομητρίωση
είναι μια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός μήτρας – όπως ωοθήκες, σάλπιγγες, πυελικό τοίχωμα και δουγλάσειο. Πιο σπάνια, δύναται να υπάρχει ενδομητρίωση και στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και στους πνεύμονες. Όταν υπάρχει ενδομητρικός ιστός στο μυομήτριο, η πάθηση ονομάζεται αδενομύωση.
Το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι το πυελικό άλγος, το οποίο ενδέχεται να συσχετίζεται με την περίοδο αλλά μπορεί και όχι. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου και διαρκεί ως το τέλος της εμμηνορυσίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος είναι πολύ έντονος και επηρεάζει την καθημερινότητα της γυναίκας.
Η διάγνωση γίνεται πολλές φορές τυχαία στα πλαίσια του check up με το κολπικό υπερηχογράφημα όπου παρατηρούμε κύστεις με ηχογενές περιεχόμενο (σοκολατοειδείς) στις ωοθήκες. Σε πολλές γυναίκες όμως δεν έχουμε κάποια εικόνα υπερηχογραφικά και η καλύτερη μέθοδος για να έχουμε ακριβή διάγνωση είναι η λαπαροσκόπηση κατά την οποία μέσω μιας μικρής τομής στον ομφαλό εισάγουμε ένα μικρό εξειδικευμένο τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) και ελέγχουμε τα ενδοκοιλιακά όργανα.
Εάν κατά την διάρκεια της λαπαροσκόπησης παρατηρηθεί κάποια βλάβη όπως κύστη στην ωοθήκη η εστίες ενδομητρίωσης τότε επεμβαίνουμε είτε αφαιρώντας την κύστη είτε καυτηριάζοντας τις εστίες είτε με διαθερμία είτε με laser.
Η θεραπεία της ενδομητρίωσης εκτός από χειρουργική είναι και φαρμακευτική με αντισυλληπτικά, με GNRH ανάλογα ενέσιμα σκευάσματα κ.α και τις πιο πολλές φορές είναι συνδυασμός και των δυο.
Όσον αφορά τη γονιμότητα, η βαρύτητα της νόσου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο βαριά είναι η μορφή της ενδομητρίωσης τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι αναγκαία η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Εάν διαγνωστεί ενδομητρίωση σε νέα γυναίκα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος της γονιμότητας με ορμονικούς προσδιορισμούς (FSH,LH,AMH) για να υπάρχει πλήρης εικόνα και να μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στην γυναίκα να καταψύξει ωάρια ώστε να διατηρήσει την γονιμότητα της για πολλά χρόνια ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου.
Παρακολουθείστε παρακάτω 2 video από δικά μας χειρουργεία λαπαροσκοπικής αφαίρεσης κύστης ενδομητρίωσης: