Τι είναι η εξωμήτριος κύηση?
Η εξωμήτριος κύηση είναι μια κύηση κατά την οποία το έμβρυο (γονιμοποιημένο ωάριο) δεν εμφυτεύεται και μεγαλώνει στην κοιλότητα της μήτρας αλλά έξω από αυτή.
Μια εξωμήτριος κύηση πιο συχνά συμβαίνει στις σάλπιγγες και ονομάζεται σαλπιγγική. Αλλά σημεία που μπορεί να υπάρξει εξωμήτριος κύηση είναι οι ωοθήκες ,ο τράχηλος τής μήτρας και η κοιλιακή κοιλότητα.
Μία εξωμήτριος κύηση δεν μπορεί να προχωρήσει φυσιολογικά και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως αιμορραγία και αλλά.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα κατά την εξωμήτριο κύηση;
Στην αρχή η γυναίκα μπορεί να έχει τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης όπως αμηνόρροια, ευαισθησία μαστών, ναυτία .Το τεστ κυήσεως θα βγει θετικό.
Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρηθεί κολπική αιμορροία (πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ήρθε η περίοδος), πυελικό άλγος ,
Εάν η εξωμήτριος δεν διαγνωστεί και η κύηση μεγαλώνει υπάρχει ο κίνδυνος της ρηξης της σάλπιγγας και αιμορραγίας μέσα στην κοιλιά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονο κοιλιακό ή πυελικό άλγος, έντονη ζαλάδα και τάση για λιποθυμία και πόνος στον ώμο. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα η γυναίκα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.
Ποια είναι τα αίτια της εξωμητρίου κύησης?
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους λόγους που συμβαίνει μια εξωμήτριος κύηση αλλά η πυελική φλεγμονή, ορμονικές διαταραχές, μη καλή ανάπτυξη ενός εμβρύου ίσως παίζουν κάποιο ρόλο.
Παράγοντες πού αυξάνουν τις πιθανότητες είναι
1)Προηγούμενη εξωμήτριος κύηση
2)Λοιμώξεις όπως στην περίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών(χλαμύδα, γονόρροια και άλλα) πού μπορεί να προβάλλουν τις σάλπιγγες αυξάνουν τις πιθανότητες για εξωμήτριο
3)Χειρουργείο σαλπίγγων για αποφραγμένη σάλπιγγα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εξωμήτριο
4)Αντισύλληψη με ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) . Στην σπάνια περίπτωση που υπάρξει κύηση υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εξωμήτριο
5)Κάπνισμα
Πώς γίνεται η διάγνωση?
Τεστ κυήσεως
Το πρώτο βήμα για την διάγνωση είναι η εξέταση αίματος (β- χοριακή γοναδοτροφίνη) που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Η ορμόνη αυτή αυξάνεται όσο προχωράει εγκυμοσύνη (κανονικά διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες). Όταν υπάρχει υποψία εξωμητρίου επαναλαμβάνουμε την χοριακή κάθε 48 ώρες για να δούμε πώς αυξάνεται. Εάν δεν αυξάνεται με ικανοποιητικό βαθμό ή παραμένει στάσιμη τότε μπαίνει η υποψία της εξωμητρίου κυήσεως .
Διακολπικό υπερηχογράφημα
Το διακολπικό υπερηχογράφημα έχει ιδιαίτερη αξία στην διάγνωση της εξωμητρίου κύησης. Οταν η β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι πάνω από 1500iu (μονάδες) θα πρέπει να φαίνεται ενδομήτριος σάκος που περιέχει το κύημα. Εαν δεν παρατηρείται κύηση μέσα στην μήτρα τότε ελέγχονται οι σάλπιγγες και εάν υπάρχει υγρό στον δουγλάσειο. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το πάχος του ενδομητρίου που στην φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι αρκετά παχύ ενώ στην εξωμήτριο δεν είναι.
Η διάγνωση βασίζεται στο συνδυασμό των ευρημάτων από το διακολπικό υπερηχογράφημα και τις τιμές της χοριακής γοναδοτροπίνης.
Θεραπεία
Φαρμακευτική
Όταν η διάγνωση της εξωμήτριου γίνεται νωρίς, η εγκυμοσύνη δεν έχει προχωρήσει αρκετά και οι τιμές της β-χοριακής γοναδοτροπίνης είναι χαμηλές τότε μπορεί να χορηγηθεί η μεθοτρεξάτη η οποία σταματάει την ανάπτυξη των κυττάρων και καταστρέφει τα ήδη υπάρχοντα. Η γυναίκα παρακολουθείται στενά για να ελέγξουμε εάν πέφτει η τιμή της χοριακής.
Χειρουργική
Η λαπαροσκόπηση είναι η επέμβαση επιλογής για την εξωμήτριο κύηση που βρίσκεται στις σάλπιγγες. Με την σαλπιγγεκτομή αφαιρείται η εξωμήτριος κύηση μαζί με την σάλπιγγα. Εάν δεν αφαιρεθεί η σάλπιγγα τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ξανά υπάρξει εξωμήτριος στο ίδιο σημείο.