Αυχενική διαφάνεια

Αυχενική διαφάνεια

Η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης είναι η αυχενική διαφάνεια, η οποία δείχνει την παρουσία υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, και η ποσότητά του κρίνει την υγεία του εμβρύου. Αποτελεί μία από τις πρώτες εξετάσεις που περιλαμβάνει σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος.

Με την εξέταση αυτή, η οποία συνδυάζεται με εξέταση αίματος, μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου και, κατ’ επέκταση, να προσδιοριστεί εγκαίρως αλλά και με ασφάλεια κατά πόσο το έμβρυο είναι υγιές. Σήμερα αποτελεί εξέταση ρουτίνας, αφού γίνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Πότε πρέπει να γίνει και τι μας δείχνει

Ο κατάλληλος χρόνος για την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας  είναι μεταξύ της   11ης – 14ης εβδομάδα της κύησης

Τι μας δείχνει;

  • Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας: Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.
  • Το ορατό ή μη ορατό ρινικό οστό
  • Η ροή του αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς του εμβρύου
  • Η ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, στο ήπαρ του εμβρύου
  • Το μήκος της άνω γνάθου
  • Το κεφαλουριαίο μήκος
  • Την παρουσία μεγακύστης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες
  • Η καρδιακή συχνότητα.
  • Η παρουσία ή μη παρουσία ανατομικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η τιμή της αυχενικής διαφάνειας αυξάνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος κύησης άρα και το μήκος του εμβρύου. Γι’ αυτό οι τιμές της εξέτασης αντιστοιχίζονται απαραίτητα τόσο με το κεφαλουριαίο μήκος  του εμβρύου όσο και με την ακριβή ηλικία κύησης.

Βασική μέτρηση που αφορά στο παράγοντα κινδύνου για το Σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες  είναι η μέτρηση του υγρού κάτω ακριβώς από το αυχένα του εμβρύου. Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος της αυχενικής μοίρας τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος, ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το πάχος και αντίστοιχα η τιμή του δείκτη, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιας ανωμαλίας στο έμβρυο.

Με το τέλος της εξέτασης οι μετρήσεις ενσωματώνονται στο  ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπολογισμού, μαζί με την ηλικία και το βάρος της εγκύου. Το αποτέλεσμα εκτυπώνεται άμεσα και είναι ένα κλάσμα πχ 1/1800 που δείχνει την πιθανότητα το μωρό να έχει την τρισωμία 21 (σύνδρομο Down – μογγολισμός), την τρισωμία 13 και την τρισωμία 18.

Παράλληλα θα σας ζητηθεί και η λήψη αίματος προκειμένου να γίνουν ορμονικές μετρήσεις (PAPP-A, ελεύθερη β-hCG). Οι τιμές αυτές εισάγονται στο παραπάνω πρόγραμμα του υπολογιστή και το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη κλάσμα. Το 2ο αυτό κλάσμα μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το 1ο.

Ευτυχές αποτέλεσμα της εξέτασης θεωρείται αυτό που  είναι μικρότερο από 1/280 (πχ 1/500, 1/1200, 1/2700) που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος γενετικής ή χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο. Μεγαλύτερη τιμή  (πχ 1/220, 1/140, 1/80) καθιστά σοβαρή την πιθανότητα τέτοιου κινδύνου.

PAPPA

Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας γίνεται πιο ευαίσθητη και μεγαλύτερης ακρίβειας όταν συνδυάζεται με το ΠΑΠ-Α τεστ. Το PAPP-A εκτελείται με λήψη αίματος από την έγκυο για την μέτρηση των βιοχημικών δεικτών και με αυτό ελέγχουμε 2 βασικές ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να δοθεί το βιοχημικό προφίλ της. Οι 2 ορμόνες είναι: την β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και την συσχετιζόμενη με την κύηση άλφα πρωτεΐνη (PAPP-A).

Start typing and press Enter to search