Eμμηνόπαυση

Eμμηνόπαυση:

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσεως της γυναίκας που σχετίζεται με την εξάντληση των ωοθυλακίων της ωοθήκης.

Στατιστικά ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 51 έτη.

Η έναρξη της τοποθετείται ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο.


Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία η οποία αν και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια ακόμα.


H περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος ή περιεμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και μερικά χρόνια και παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις τόσο ως προς την έναρξη όσο και ως προς την διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων που βιώνει κάθε γυναίκα ξεχωριστά.


Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα κάτωθι (θα πρέπει να αναφερθεί κάποιες γυναίκες μπορεί να μην έχουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα).

Συμπτώματα

 • Εξάψεις – νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Μεταπτώσεις στην διάθεση – κυκλοθυμία – κατάθλιψη
 • Διαταραχές στον ύπνο
 • Απώλεια Libido ή ελαττωμένη διάθεση για επαφή
 • Αύξηση σωματικού βάρους
 • Ξηρότητα στον κόλπο
 • Οστεοπόρωση

Ti προτείνεται σε μια γυναίκα για να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

 • Γυμναστική
 • Υγιεινή διατροφή
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Απώλεια βάρους – διατήρηση φυσιολογικού
 • Λήψη βιταμινών – ασβεστίου

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

1) Ορμονική υποκατάσταση

Η ορμονική υποκατάσταση περιλαμβάνει κυρίως τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη η οποία χορηγείται σε γυναίκες που έχουν μήτρα για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου. Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή χορηγούνται μόνο οιστρογόνα.
H ορμονική υποκατάσταση μπορεί να χορηγηθεί με την μορφή χαπιών, gel, κολπικής κρέμας και αυτοκόλλητων.

2) LIVIAL (τιμπολόνη)

H τιμπολόνη είναι ένα συνθετικό στεροειδές με οιστρογονικές, προγεστανικές και ανδρογονικές ιδιότητες. H τιμπολόνη χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και στην Ασία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με το πρόσθετο όφελος της καλύτερης διάθεσης και την αύξηση της libido.

3) Άλλες θεραπείες

Όπως αντικαταθλιπτικά, κλονιδίνη, φυτοοιστρογόνα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη αγωγή θα πρέπει κάθε γυναίκα να την λαμβάνει από τον θεράποντα ιατρό – γυναικολόγο της ο οποίος έχει και πλήρη γνώση του ιατρικού ιστορικού.


Πόσο διάστημα μπορεί μια γυναίκα να παίρνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες  μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία έως και 5 (πέντε) έτη. Για τις πιο πολλές γυναίκες τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα στο διάστημα των 5 ετών όποτε η θεραπεία είναι αρκετή αλλά υπάρχουν και γυναίκες που έχουν συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο οπότε η συνέχιση των φαρμάκων μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις και μετά από συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση.

Start typing and press Enter to search