Γονιμότητα μετά τον Καρκίνο

Γονιμότητα μετά τον Καρκίνο

Γονιμότητα μετά τον Καρκίνο

Πώς μπορούν οι γυναίκες νά διατηρήσουν τήν γονιμότητα τους καί να αποκτήσουν παιδί μετά τήν θεραπεία τού καρκίνου?

Γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν και ένα απο αυτά είναι και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι θεραπείες στην γονιμότητα τους και στην δυνατότητα που θα έχουν να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον.Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% των γυναικών που έχουν καρκίνο θέλουν να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον.
Στην περίπτωση του καρκίνου η βελτίωση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης έχουν οδηγήσει στην ανάγκη της διατήρησης της γονιμότητας. Διίνεται πλέον έμφαση στην ποιότητα ζωής μετά την θεραπεία του καρκίνου.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο (ακτινοθεραπεία,χημειοθεραπεία,χειρουργεία )μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα μιας γυναίκας προκαλώντας βλάβη στον ωοθηκικό ιστό .Επίσης η διάρκεια της θεραπείας σε συνδυασμό με την ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο λόγω της αναπόφευκτης γήρανσης της ωοθήκης.
Οι γυναίκες πριν υποβληθούν σε θεραπεία και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να ενημερώνονται για τις δυνατότητες διατήρησης της γονιμότητας τους είτε μέσω της κατάψυξης ωαρίων είτε μέσω κρυοσυντήρησης του ωοθηκικού ιστού.
Γι αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γιατρών που έχουν αναλάβει την θεραπεία του καρκίνου και γυναικολόγου εξειδικευμένου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ώστε να υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση για να μπορέσει η γυναίκα να διατηρήσει την γονιμότητα της και να αποκτήσει παιδί στο μέλλον.

Πώς επηρεάζουν οι θεραπείες για καρκίνο την γονιμότητα μιας γυναίκας?

Η επιπτωση των χημειοθεραπευτικων φαρμακων ποικιλλει απο μηδενικη εως πληρη ωοθηκικη ανεπαρκεια και εμμηνοπαυση.Ο βαθμος της βλαβης εξαρταται απο την ηλικια της γυναικας και το ειδος του φαρμακου.
Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών(υστερεκτομή ,ωοθηκεκτομή.)
Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες και στα ωάρια.Μερικές γυναίκες λόγω της θεραπείας μπορεί να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω καταστροφής του ωοθηκικού ιστού.Οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί εκτός και εάν έχει διατηρηθεί η γονιμότητα τους πριν την έναρξη της θεραπείας.
Επισης η ακτινοθεραπεια προκαλει βλαβη και στην μητρα .
Χειρουργείο η ακτινοθεραπεία στην περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της υπόφυσης και των ορμονών που διεγείρουν τις ωοθήκες σε μηνιαία βάση και να διαταραχθεί η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί η γονιμότητα?

Η καλύτερη μέθοδος με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας είναι η κατάψυξη ωαρίων.Η γυναίκα λαμβάνει ορμόνες ( πριν την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο και σε συννενόηση με την ογκολογική ομάδα )ώστε να παράγει ωάρια τα οποία αφού τα πάρουμε με την μέθοδο της ωοληψίας στην συνέχεια τα καταψύχουμε.Tα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε μπορεί λόγω των συνθηκών να είναι τροποποιημένα σε σχέση με την κλασσική εξωσωματική και φάρμακα με αντιοιστρογονική δράση όπως ταμοξιφαίνη και λετροζόλη μπορεί να προστεθούν στην θεραπεία.
Στην περίπτωση που υπάρχει σύζυγος ή σύντροφος τότε μπορεί να γίνει και κατάψυξη εμβρύων αφού γονιμοποιήσουμε τα ωάρια με το σπέρμα.
Υπάρχει και η μέθοδος κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού κατά την οποία λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομή αφαιρούμε τμήμα της ωοθήκης και το καταψύχουμε και στην συνέχεια μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο γίνεται μεταμόσχευση του ωοθηκικού ιστού.

Η διατήρηση της γονιμότητας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ποιότητα της ζωής σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Διατήρηση της γονιμότητας σημαίνει στην ουσία την δυνατότητα μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού να δημιουργήσουν οικογένεια όταν αυτοί το επιθυμούν.

Παναγιώτης Καλιαντζής MD MRCOG1 DFFP
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός στήν εξωσωματική γονιμοποίηση και θεραπείες γονιμότητας

Share with

Start typing and press Enter to search