Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ετήσιο Check Up

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ CHECK UP

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ετήσιο Check Up

Τι περιλαμβάνει το γυναικολογικό check up και κάθε πότε πρέπει να γίνεται?

Το γυναικολογικό check up περιλαμβάνει το pap test, to διακολπικό υπερηχογράφημα και την εξέταση μαστών.

Στα ιατρεία μας (Αθήνα και Τρίπολη) γίνεται το κλασσικό παπ τεστ καθώς και το παπ τεστ υγρής φάσης (thin prep). Εάν υπάρχει η ένδειξη ότι η γυναίκα έχει τον ιό του HPV (ιό των κονδυλωμάτων) τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην ταυτοποίηση του ιού με την εξέταση HPV DNA 49 τύπων και σε κολποσκόπηση με την οποία εξετάζουμε τον τράχηλο και τις τυχόν βλάβες που έχει προκαλέσει ο ιός. Κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης μπορούμε να πάρουμε μικρές βιοψίες τράχηλου και να τις στείλουμε για εξέταση.

Επίσης μπορούμε να πάρουμε καλλιέργειες κολπικού υγρού με ειδική τεχνική η οποία είναι πιο αξιόπιστη για χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα καθώς και για αερόβιους και αναερόβιους μικροοργανισμούς.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι πολύ σημαντική εξέταση και με αυτήν ελέγχουμε την μήτρα και τις ωοθήκες για πιθανούς πολύποδες, κύστες, ινομυώματα και άλλες παθήσεις. Ειδικά για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο σημαντική εξέταση από το παπ τεστ γιατί μπορεί να διαγνώσουμε παθήσεις όπως υπερπλασία και καρκίνο του ενδομητρίου και καρκίνο των ωοθηκών πριν φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο.

Τέλος η εξέταση μαστών είναι πολύ σημαντική όπως και η εκμάθηση της ψηλάφησης μαστών από τις ίδιες τις γυναίκες ώστε πρώτες αυτές να διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στο σώμα τους και να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Το check up συνίσταται να γίνεται κάθε χρόνο εκτός εάν υπάρχει λόγος να γίνεται πιο συχνά .

Στα ιατρεία μας Αθήνα και Τρίπολη προσφέρουμε υψηλού επίπεδου υπηρεσίες πρόληψης, που τις θεωρούμε πολύ σημαντικές για την υγεία κάθε γυναίκας.

 
Share with

Start typing and press Enter to search